מקרה ראשון
עופר ושולה ביקשו לעשות כל בדיקה אפשרית כדי לבדוק האם העובר שהם נושאים סובל ממום או מליקוי גנטי. לצורך כך הם בחרו לעבור דיקור מי שפיר. הרופא שהפנה אותם לבדיקה, לא עדכן אותם שקיימת בדיקה גנטית חדשה, הכרוכה בעלות נוספת, שיכולה לגלות מאות תסמונות גנטית שלא ניתן לגלותן בבדיקות אחרות. לאחר לידת הבן, הסתבר שהוא סובל מפיגור ואוטיזם, בדיקה גנטית חדשה שבוצעה לו לאחר לידתו העידה על חוסר חומר גנטי בכרומוזום מסויים – חוסר שניתן היה לאבחן גם לו הבדיקה היתה מבוצעת במהלך הההריון.
מקרה שני
הדס, נשלחה על ידי רופאיה לעשות בדיקת דם בהריון, ותוצאת הבדיקה העידה כי יש לה ערך גבוה של "המוגלובין S". הדס נשלחה לבירור רפואי, אולם לא נמסר לה ולא הוסבר לה שהמשמעות על ערך גבוה של "המוגלובין S" הינה שהיא נשאית של מחלה גנטית קשה וחשוכת מרפא בשם אנמיה חרמשית. כמו כן, לא הוסבר לה שצריך לבדוק האם בן זוגה גם נשא של מחלה זאת, על מנת שניתן יהיה לדעת אם יש צורך בבדיקה טרום לידתית של העובר לגבי מחלה זו. חלק מן הרופאים התכתבו "מעל לראשה" בשפה רפואית מקצועית שהיא לא הבינה את משמעותה. למרבה הטרגדיה, המידע שהדס הינה נשאית של אנמיה חרמשית השתבש בתקשורת שבין הרופאים, והיות והדס לא ידעה מאומה, לא בוצעה הבדיקה הנדרשת לבן זוגה. לאחר לידתו, אובחן הבן כחולה באנמיה חרמשית ורק אז התגלה כי האב נשא של מחלה זו וכי ניתן היה לאבחן את מחלתו של הבן עוד במהלך ההריון ולהוביל להפסקתו.
אלו רק שני מקרים מתוך סיפורים רבים וטראגים בהם נתקלנו במהלך עשרים וחמש השנים בהן אנו מייצגים תובעים שנפגעו מרשלנות רפואית ובמיוחד הורים לילדים שנפגעו כתוצאה ממעקב הריון רשלני או מרשלנות רפואית במהלך הלידה ולאחריה.
מהי רשלנות רפואית ?
רשלנות רפואית הינה סטיה מסטנדרט ההתנהגות המצופה והנדרש מרופא סביר. לכן, לא כל טעות של רופא נחשבת רשלנות, אלא אם מוכח שרופא סביר לא היה נוהג באופן זה.
כדי להצליח בתביעת רשלנות רפואית, צריך להראות שמתקיימים שלושה יסודות :
- התנהלות רפואית שאינה תואמת את הסטנדרט הרפואי המקובל והסביר
- התרחשותו של נזק גוף למטופל
- קשר סיבתי בין ההתנהגות הכושלת לאותו הנזק שנגרם למטופל
לפי הדין, קיימת חובה לתמוך את תביעת הרשלנות הרפואית בחוו"ד מומחה שתצורף לכתב התביעה. .
מה צריך לעשות כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית ואיך נראה ההליך?
- מומלץ לפנות לעו"ד שמתמחה באופן ספציפי, ועדיף אפילו בלעדי, בתחום זה.
- חשוב שעורך הדין יתחקר את המטופל בצורה מדוקדקת, כי לא תמיד כל המידע החשוב מתבטא במסמכים הרפואיים.
- כדאי שהמטופל התובע יכין תרשומת מפורטת של האירועים וההתרחשויות, כמה שיותר קרוב למועד האירוע, כדי שלא ישכח פרטים חשובים.
- לאחר שלב ריכוז הנתונים, עוה"ד יפנה למוסדות הרפואים כדי לאסוף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטים עבור הלקוח, ילמד את החומר הרפואי וישלח אותו למומחה רפואי בתחום המתאים על מנת שיבדוק את טיב הטיפול בנסיבות העניין. יש חשיבות להיכרות של עוה"ד את המומחים הרפואיים שמוכנים לתת חוו"ד רפואיות, על מנת שידע לבחור במומחה המתאים למקרה.
- לאחר שבדק את המסמכים הרפואיים (ואת המטופל אם יש צורך), אם המומחה יתרשם שהטיפול הרפואי לא היה סביר ומקצועי, והוא גרם נזק למטופל, עליו להכין חוו"ד מומחה שתהווה בסיס לטענות הרפואיות שיטענו בכתב התביעה ותעריך את הנזק שנגרם למטופל.
- אחרי שמוגש כתב התביעה, הנתבע מגיש כתב הגנה שאליו מצורפת גם חוו"ד רפואית מטעמו. אם יש בכך צורך, התובע חייב לשתף פעולה ולהיבדק על ידי המומחה של הנתבע.
- בשלב הבא, בית המשפט מבקש מהצדדים לדבר בינהם כדי לבדוק אם אפשר להגיע להסכמות או לפשרה. אפשר לעשות זאת באמצעות הליך של גישור, קבלת הצעה מביהמ"ש או באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים. לצורך כך, נערכים תחשיבי נזק מטעם שני הצדדים וכל צד מעריך את הסיכונים והסיכויים שלו בתיק בהתחשב בטענות הצד שכנגד.
- רוב תביעות הרשלנות הרפואית מסתיימות בהסכמה. אם לא מושגת פשרה, ביהמ"ש שומע את העדים ואת המומחים מטעם הצדדים, מעיין במוצגים שהוגשו לו כולל מאמרים רפואיים, בתום שמיעה הראיות ב"כ הצדדים כותבים סיכומים ולאחר מכן, השופט כותב את פסק הדין.
מהן ההוצאות לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית ?
רוב עורכי הדין שמייצגים תובעים שנפגעו מרשלנות רפואית מקבלים את שכר טרחתם רק בסוף ההליך, ורק אם התביעה מסתיימת בפסיקת פיצויים לתובע. דבר זה מקל על התובעים שאינם צריכים לממן מכיסם ובזמן ההליך את שכר טרחת עורך הדין.
ההוצאה העיקרית שתובעים צריכים לשאת בה במהלך התביעה היא עלות חווה"ד הרפואיות שמשולמת למומחים. מדובר בהוצאה לא קטנה, אבל היא הכרחית לצורך הגשת תביעה. לכן, לא כל מקרה של רשלנות רפואית מצדיק את ההוצאות הכרוכות בהגשת תביעה, אלא רק במקרים בהם נגרם לתובע נזק משמעותי וקבוע.
משרד א. שמואלי הינו משרד שמייחד את עיסוקו לייצוג תובעים שנפגעו מרשלנות רפואי במיוחד בתחום ההריון והלידה. במשרד עובדים שישה עו"ד ותיקים ומאוד מנוסים, שמביאים עימם ביחד עשרות רבות של שנות ניסיון בטיפול בתחום הרפואי-משפטי. המשרד נמצא בקשרי עבודה מעולים עם מומחים רפואיים מהשורה הראשונה אשר מכינים לבקשתו, במקרים המתאימים, חוו"ד רפואיות מקצועיות.
המשרד השיג עבור לקוחותיו, כמה מהפשרות הגבוהות ביותר שהושגו בתחום של הולדה בעוולה, (שעקב הסכמי סודיות לא ניתן לפרסמן), וכן זכה בפסקי דין תקדימיים מבחינת מהותם ומבחינת גובה הפיצויים שנפסקו בהם במקרים של נזק לעובר, לידה שקטה, תסמונת אשרמן, וקרע מיילדותי בסוגרי פי הטבעת.
משרד עו"ד א. שמואלי נותן מענה לכל מי שמתלבט.ת לגבי זכאותו לקבלת פיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון ו/או בלידה.
בדיקת הזכאות והערכת גובה הפיצוי הוא שירות שהמשרד נותן ללא עלות.