בחיים לא חשבתי שזה אפשרי.
במשך שנים סוכרת נחשבת מחלה שמרגע שהתפרצה – היא תמיד תהיה שם וגם כשמצליחים "לאזן" אותה, תופעות הלוואי החמורות שהיא גורמת עלולות לא לעצור.
כיצד נראים חייו של חולה סוכרת? הגבלות בתזונה, טיפול תרופתי ובדיקות שגרתיות כמו בדיקות דם תקופתיות, בדיקה אצל רופא עיניים פעם בשנה, בדיקת רגליים עצמית יומיומית ולקיחת חיסונים נגד דלקת ריאות ונגד שפעת. הטיפול התרופתי לחולי סוכרת הוא בעל השלכות רפואיות ותופעות לוואי. הוא עלול לגרום להיפוגליקמיה – ירידה ברמת הסוכר לערך נמוך מדי הגורמת לדופק מהיר, חולשה, רעד ואף ערפול ואובדן הכרה. רמות גבוהות מדי של סוכר בדם עלולות לגרום לטשטוש ולאובדן הכרה, המחייבות פנייה מיידית לקבלת עזרה רפואית. מחלת סוכרת שאינה מטופלת כראוי עלולה לגרום לסיבוכים רבים הנובעים מהרס של כלי הדם בגלל הצטברות הגלוקוז בהם, כמו טרשת עורקים העלולה לגרום למחלות לב, לאירוע מוחי, לנמק בכפות הידיים והרגליים ואף לאימפוטנציה.
סוכרת היא הגורם מספר אחת לעיוורון בעולם המערבי, הגורם מספר אחת לאי־ספיקה סופנית של הכליות והסיבה מספר אחת לכריתת רגליים בעולם המערבי. מתברר שיש דרך לא רק לאזן סוכרת אלא גם לנצח את הסוכרת בדרך טבעית באמצעות שיטה מוכחת מדעית וללא תרופות.
מי שמביאה את התגלית הזאת לארץ היא שגית גל, מטפלת מוסמכת ע"י אוניברסיטת קורנל לטיפול במחלות בעזרת תזונה. שגית היא גם מפתחת שיטת "3 מדרגות התזונה", וזה בעזרת החיבור שעושה שגית בין עולמות הקבלה והחסידות בהם היא נמצאת כבר עשרות שנים, עם כל הידע שקיבלה כתלמידה מובהקת של הרב יצחק גינזבורג שליט"א, ובין עולם התזונה.
אני עצמי לא טבעוני, והגעתי לשיחה עם הרבה סייגים וקשיים ששגית בחכמתה הרבה הצליחה להתיר ולפרק ולפתוח לי דלת לעולם מופלא שכדאי להכיר:
יצאתי לראיין את שגית ולבדוק האם באמת אפשר להפסיק עם לפחד מתופעות לוואי בלתי הפיכות ונכות ולהתחיל לקוות שיום אחד נוכל להפסיק עם התרופות אחת ולתמיד גם אם אמרו לנו שזה לכל החיים.
אהלן שגית, תודה שהסכמת להיפגש איתי. אתחיל בשאלה הקשה: אנשים עם סוכרת בד"כ כבר ניסו המון דברים והתאכזבו והם באים עם הרבה סקפטיות. למה שאצלך זה יהיה אחרת?
"חשוב לי להדגיש שאני לא מבטיחה איזו גלולת קסם שבאורח פלא תוריד את מדדי הסוכר, תעלים את כל תופעות הלוואי ועל הדרך תהפוך אותך לצעיר ובריא…. ממש לא."
"אבל צריך לזכור שכל הטיפולים המקובלים עד היום בסוכרת מנסים לטפל בעיקר בסימפטומים, להקל על המצב, לטפל בכאב המקומי, אבל הם מפספסים משהו חשוב מאוד שנמצא בשורש הבעיה. באופן כללי התפיסה של הטיפול השלם, זה שמחזק את הגוף ומביא לטיפול במחלה עצמה ולא רק בסימפטום, היא תפיסה שהייתה נפוצה ברפואה בעולם העתיק, נשכחה, והיום עושה "קאמבק" תחת חסותה של הרפואה המערבית."
"לא צריך לחיות בצל המחלה"
"הסיבה ששיטת "3 מדרגות התזונה" עובדת היא שזאת שיטה המבוססת על מחקרים שבוצעו ע"י מדענים בכירים. המחקרים קושרים באופן ישיר בין תזונה נכונה לבין ריפוי ממחלות ומיושמים בהצלחה ע"י רופאים במרכזים רפואיים יוקרתיים בארה"ב. בנוגע לסוכרת ההסתמכות היא גם על הצלחות רפואיות במשך עשורים של ד"ר ניל ברנרד, יו"ר רופאים לרפואה אחראית בארה"ב שמרפא אנשים מסוכרת בעזרת תזונה על בסיס מחקרים מדעיים וידע של הרפואה המערבית המודרנית. ובנוסף השיטה מתייחסת לרובד האנושי הנפשי הרגשי ולדרך הארוכה שיש צורך לעבור על מנת להגיע ליעד.
למידע נוסף על שיטת 3 מדרגות התזונה – מלאו פרטים פה
ומה יש לך להגיד לאנשים שחושבים שסוכרת זה "גזירת גורל" או משהו שהוא גנטי ואין דרך לשנות אותו?
"קודם כל צריך לזכור שסוכרת היא אחד משלושת גורמי המוות הנפוצים ביותר בתרבות המערבי, יחד עם סרטן ומחלות לב וכלי דם. כשמסתכלים על מספרים שמפרסמים מדי פעם גופי מחקר אפשר ממש להזדעזע:
- יש כ – "471,529 חולי סוכרת בישראל. מתוכם, כ- 460,000 בגילאי 35 ומעלה (וזה בלי לספור את אלו שעדיין לא אובחנו אבל בדרך לשם…)
- שיעור החולים עולה עם הגיל ומגיע לשיא בקבוצת הגיל של 75-84 שנים
- חולה סוכרת מוגדר גם כמי שרכש 3 תרופות נגד סוכרת בשנה
- כמעט חצי מכל מי שמת מסוכרת בשנים האחרונות היה לפני גיל 60
- ההערכה היא ש8-9% חולים בסוכרת בישראל, ואצל 20% מחולי הסכרת המחלה לא אובחנה והם אינם מודעים לקיומה
- ההתייחסות הנפוצה היא שגם סוכרת מסוג 2 היא לרוב בלתי הפיכה ומשמעות הדבר היא שחולי סוכרת צריכים בד"כ לקחת טיפול תרופתי במשך כל חייהם כדי למנוע מהמחלה לפגוע בגופם.
"רוב האנשים המאובחנים בסוכרת יודעים שמעכשיו והלאה, הם יאלצו לחיות "בצל המחלה", תמיד צמודים לזריקות וכדורים, תמיד צריכים לחשוש מסיבוכים אפשריים, והכל שאלה של זמן עד להידרדרות הבלתי נמנעת שתגיע…"
"מול זה אני באה ומראה מחקרים שהגנטיקה אחראית רק ל-4-5 אחוזים מהסיבות לחלות בסוכרת – השאר קשור לתזונה המבוססת על מזון מן החי".
"ברגע שמתאימים תפריט נכון ודואגים ליישם אותו, אפשר לראות את מדדי הסוכר יורדים. אנשים פתאום מפסיקים לקחת זריקות וניסים קורים. היום אני רואה בעיניים. זו ממש לא גזירת גורל."
"ניסים קורים. אפשר לראות בעיניים – הסוכרת היא לא גזירת גורל"
כמו שהבנתי, השיטה שלך לא נסמכת רק על תזונה, מה היא כוללת?
"שיטת שלוש מדרגות התזונה", מסתמכת על התורה ועל זיהוי מבנים קבליים בה, ובמקביל מציגה את הפן המדעי הייחודי של כל אחת משלוש מדרגות התזונה. מדרגות התזונה האנושיות הן: [1] אכילת פירות, [2] אכילת צמחים, [3] אכילת חיות. גם כל אחת מהמדרגות הנ"ל מתחלקת גם היא ל- 3 מדרגות, אשר בסה"כ מהוות את כל אפשרויות התזונה של המין האנושי.
מדרגות התזונה מסדרות את התזונה האנושית לפי סדר יורד – מן המובחר ביותר אל הגרוע ביותר – הן מבחינה בריאותית, והן מבחינה אקולוגית.
"דיברתי כבר על ראייה הוליסטית של הטיפול – אני משתמשת במדרגות התזונה השונות על מנת לאפשר התקדמות מותאמת לכל אחד. ני לא רק בונה תפריט נכון עם אנשים (ולכל אחד יש את התפריט המתאים לו), אני גם דואגת לעבור איתם תהליך של הטמעת הרגלים נכונים, אני עוזרת להם בהתארגנות במטבח ובהתאמה של התפריט לחיים שלהם."
"הנה דוגמה מצחיקה אבל אמיתית לגמרי – הגיעה אלי פעם אישה מרוקאית, חמה כזאת שאוהבת לארח. וכשדיברתי איתה על הימנעות מבשר ודגים – התחילו לצוץ המחסומים. בנקודה הזאת אני תמיד מנסה לבחון את הסיבוך מכל הכיוונים כדי לראות איך אפשר לעקוף אותו במקום לתקוף אותו.
גיליתי שהאישה לא מסוגלת לדמיין איך היא מוותרת על החריימה שהיא מכינה כל שבת. אבל כאשר צללנו לעומק הצלחנו לעשות התאמה ולהחליף את הדג עם טופו שיש לו מרקם דומה, שהיא הכינה עם הרוטב בדיוק כמו מקודם."
"תהליך הליווי שלי כולל את השיחות זיהוי של מחסומים, התמודות עם רגשות. הרבה פעמים צצים גם קשיים פיזיים הקשורים למחלה של מי שאני מלווה – גם הם מקבלים התייחסות. ההדרכה האישית היא הוליסטית. אני עוזרת לאנשים ליצור שינוי תפיסתי ומנטלי ולא רק תזונתי."
בעצם זאת שיטת הדרכה אלטרנטיבית?
"ממש לא. ההכשרה שלי מבוססת על הכשרה מקצועית של הרפואה המערבית המודרנית, כולל תעודה מאוניברסיטת קורנל בארה"ב (אוניברסיטה נחשבת ביותר). פרופ' קולין קמפבל (מחקר סין) הוא המרכז האקדמי של הקורס והוא זה שהעניק לי את תעודת הגמר.
כמומחית לתזונה בדגש על הקשר שבין תזונה למחלות, נתמכת על ידי רופאים המתמחים בטיפול מבוסס תזונה מן הצומח כמו ד"ר ניל ברנרד מומחה לסוכרת, ד"ר קולדוויל אסלסטיין, מנתח לב בכיר בקליבלנד קליניק ומחקריו של ד"ר מייקל גרגר רופא חוקר תזונה."
"הרבה פעמים במהלך הליווי אני גם מסייעת לאנשים בשליחת שאלות והתייעצות לרופאים מומחים בארה"ב. למעשה הרופאים כל כך מעוניינים שאנשים יפנו אליהם שהם מפרסמים את כתובות המייל האישיות שלהם ברחבי האינטרנט! זהו משאב מיוחד שחייבים לדעת לנצל אותו לטובת הבריאות שלנו."
למידע נוסף על שיטת 3 מדרגות התזונה ויצירת קשר עם שגית גל – מלאו פרטים פה
איך נראה הדרכה אישית בשיטת "3 מדרגות התזונה"?
"זה לא דומה לטיפול אצל הרופא. מדובר פה בתהליך שמתחיל תמיד בשיחת אבחון והיכרות מעמיקה. לא רק על הבעיות של מי שמולי, אלא על עצמו ועל אורחות חייו, כולל מתי ואיפה הוא עושה קניות, מה הוא אוהב לאכול ואיך, כמה העבודה משתלבת בחייו ועוד. מפני שאני חייבת להתאים את ההדרכה לאדם, כך שיהיה ישים ובר ביצוע, אחרת אין בו טעם".
"ההדרכה האישית בעצם כוללת שינוי הדרגתי, שזו בעצם ליבת "3 מדרגות התזונה". השינוי הוא מבוקר, ומוביל את המודרך לשינוי באורח החיים התזונתי, החל מהמצב של "אוכלי כל", בו נמצאים רובנו כיום, דרך המדרגה הבאה של תזונה טבעונית, ועד המדרגה הגבוהה ביותר של תזונה המבוססת פירות וירקות ללא עיבוד כלל."
"צריך ללמוד את זה. אי אפשר יום אחד להחליט שאוכלים רקמנגו או תפוחים ולצפות שהכל יסתדר… התהליך הוא הדרגתי, והוא מותאם גם ליכולתו של האדם וגם למצבו הבריאותי. כדי להצליח לשבוע מפירות וירקות כמנה עיקרית, צריך גם שינויים פיזיים, וגם שינויים תפיסתיים ומנטליים. זה לוקח זמן ודורש ידע. במצבים קיצוניים אנחנו נדלג שלבים כדי לתת מענה מהיר למחלה, אך במידת האפשר אנחנו נעשה תהליך הדרגתי ומבוקר לאורך זמן" היא מסבירה.
הנה סרטון של אשה יקרה שמפרטת על התהליך שהיא עברה: (רק אחרי חודש של ליווי)
<
מנסיונך, באילו קשיים אנשים מתמודדים בדרך כלל ביישום של התפריט שאת בונה להם?
"יש כאלו שמאוד מקובעים על תפריט ספציפי והקושי המרכזי שלהם הוא שינוי ההרגלים."
"אני נתקלת המון באכילה רגשית שיושבת על משקעים של לחצים, פחדים, סטרס או תת תזונה מערבית – וזה דורש שיחה מעמיקה על מה שעומד מאחורי האכילה. לפעמים מגיעים אנשים שפשוט לא אוהבים פירות וירקות, גם מי שלא אוהב פירות וירקות יכול למצוא את הדברים שהוא אוהב ומתחבר אליהם ודרכם לאט לאט לשנות ולהרחיב את התפריט שלו."
"מרבית האנשים יתקלו גם בקושי החברתי. יוצאים לחתונה, בית קפה או מסעדה – ופתאום צריך לתכנן מראש מה מזמינים ואיך מסדרים את זה עם התפריט. הרבה אנשים בתחילת התהליך מביעים חשש על זה שעכשיו הם יצטרכו לשבת ולהסתכל על כל השאר אוכלים, אבל אחרי שאנחנו פותחים את הדברים ומסתכלים עליהם לעומק – הם תמיד מוצאים את הדרך לשלב נכון את התפריט והתזונה שהם צריכים בתוך החיים שלהם מבלי להימנע מסיטואציות ומפגשים חברתיים. המטרה היא שזה יהפוך להיות סגנון חיים ותזונה שגורמת לאנשים אור בעיניים, שמחה בלב ובריאות בגוף ואפילו יותר מזה, שיהיו בעצמם מגדלור להאיר לסביבה שלהם."
למידע נוסף על שיטת 3 מדרגות התזונה ויצירת קשר עם שגית גל – מלאו פרטים בטופס: