הכסף נשחק בפיקדונות, בקופות הגמל ובשוק ההון? כדאי שתתקדמו לעולם ההשקעות האלטרנטיביות

מה הייתה התשואה של קרן ההשתלמות שלכם בשנה שעברה? רוב הסיכויים שרשמתם הפסד ב-2022 ואם לוקחים בחשבון את האינפלציה ששוחקת את כוח הקניה, ההפסד שלכם אפילו גדול יותר (ריאלית).

רפאל חביב

לפי גמל נט-משרד האוצר, קרנות ההשתלמות הפסידו בממוצע כ-9% בשנה שעברה:


אז נכון שבטווח הארוך מרבית הקרנות עולות, אבל האם אנחנו חייבים להמתין ל"טווח הארוך" ולחיות בשנים מסוימות עם הפסד?
האם יש אפיק המסוגל לייצר תשואה קבועה וגבוהה במשך שנים? התשובה היא, לגמרי כן!

אחד מהאפיקים שכדאי לכל משקיע או מתעניין בהשקעות להכיר הוא אפיק המוכר בשם "השקעות אלטרנטיביות".

השקעה אלטרנטיבית, כשמה כן היא, אלטרנטיבית להשקעה הקונבנציונלית בשוק המניות ואגרות החוב. מאחר שהשקעות אלה אינן נסחרות בבורסה, הן לא מושפעות מהמצב בשווקים ולכן לא כוללות את התנודתיות המוכרת מהשקעות בקרנות ההשתלמות הרגילות.

איך זה עובד?
ההשקעות נעשות בעיקר באפיקי החוב, כלומר המשקיע מצטרף לקרן פרטית שנותנת הלוואות לעסקים, לנדל"ן או לאנשים פרטיים. תמורת ההלוואות האלה הקרנות מקבלות ריבית, שהמשקיע נהנה ממנה. הריבית היא בד"כ צפויה מראש ולכן התשואה היא קבועה ומאחר שההלוואות האלה לא נסחרות בשוק ההון, אין תנודתיות בתיק. 

אם בעבר השקעות אלה היו פתוחות רק למשקיעים כשירים עם הון של 8 מיליון שקלים ומעלה, כיום הן נגישות לכל מי שצבר הון עצמי בגובה 400 אלף שקלים ומעלה. 
ההשקעה עד היום בדר"כ כללו וויתור על נזילות לתקופה מסוימת, אך כיום יש יותר ויותר פתרונות
גם למי שצריך שכספו יישאר נזיל.

נשמע מעולה, האם זה מסוכן?
כמו בכל השקעה קיים סיכון. גם בפיקדון בבנק שנחשב בטוח מאוד – יש סיכון. בהשקעות אלטרנטיביות מדובר בהשקעה בקרנות עם וותק של שנים רבות וביצועים מוכחים, המבצעות פיזור השקעות רחב על פני מספר אפיקים, דבר שמגדר את הסיכונים ביחס לאלטרנטיבות אחרות – לכן אפיק זה נחשב בעל סיכון יחסי מופחת.

לאיזו תשואה ניתן לצפות?
עפ"י רוב מדובר בתשואות גבוהות יותר (ולעיתים משמעותית) מאלה שאתם מכירים מאפיקי השקעה אחרים ובטח מהפיקדונות הבנקאיים המוצעים כיום.
לאחר שיחת איפיון וייעוץ, אוכל להציג את האפשרויות השונות הקיימות כיום בשוק ואת הצפי לתשואה בכל אחת מהאלטרנטיבות.

*לרפאל חביב שני רישיונות פיננסיים: סוכן ביטוח פנסיוני מטעם משרד האוצר ומנהל תיקים מטעם רשות ניירות ערך. בעל תואר ראשון בכלכלה בהצטיינות מהאוניברסיטה הפתוחה ותואר שני (MBA) במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. לחביב 16 שנות ניסיון בתעשייה הפיננסית במגוון תפקידים.

רפאל חביב, רישיון סוכן ביטוח L-00127837