חיפוש קצר בגוגל על המונח "מחיר ההצלחה" מניב שלל של כתבות וסיפורים הכוללים מחירים כבדים ששילמו אנשים שהצליחו בחיים, מבריאות לקויה ועד התמכרויות, מדיכאונות ועד ניתוק הקשר עם כל מי שאי פעם היה קרוב וחשוב להם. מדוע זה קורה? יש לכך מספר אשמים עיקריים, ואת רובם אפשר לראות כשמביטים ב…. מראה.
הסיבה למחירים הגבוהים שמשלמים אנשים שמצליחים, היא באופן מפתיע אותה סיבה שמובילה אותם מלכתחילה להצליח, ובאופן עוד יותר מפתיע, היא אותה הסיבה שמונעת מאחרים לא להצליח כלל.
מבלבל? ועוד איך. אנחנו מיד עושים סדר.
מחיר ההצלחה
מה לדעתכם הכוונה ב"מחיר ההצלחה"? האם זהו המחיר שצריך לשלם כדי להגיע להצלחה, או שההצלחה עצמה היא שגובה את המחיר?
אם תשאלו את גבי סינגולדה, הוא יגיד לכם שאין באמת הבדל, כי המחיר שאתם משלמים בכלל טמון בכם, בקול הפנימי שלכם ולא במחיר הישיר של ההצלחה או אי ההצלחה.
גבי סינגולדה הוא מאמן מנהלים ותיק, מעביר את תוכנית "מנטל פיטנס", מנחה את גוף המנטורים של מכון הייצוא הישראלי, משמש כמנטור הבית של חברות רבות ומומחה בשיטת אינטליגנציה חיובית.
הקול הפנימי הזה נקרא בפיו "חבלנים", הוא מסביר: "המוח שלנו הוא מערכת מורכבת. אנחנו מעבדים מידע כל הזמן ומרכיבים עולם פנימי שנקרא 'תודעה'. התודעה פועלת במקרים רבים על אוטומט, אין לה זמן לנתח כל מצב לפרטי פרטים, היא צריכה להגיב מהר. בתודעה שלנו יש מנגנונים מנטליים שנקראים חבלנים, אלה הם סוכני ההישרדות התודעתיים שלנו. תפקידם הוא לזהות סכנות, להתריע ולהכין אותנו לפעולה. בפועל, הם מחבלים לנו בסיכויי ההצלחה, האושר, השלווה ואפילו בבריאות".
"החבלנים מתריעים לתודעה שלנו על סכנות, אבל בפועל מחבלים בסיכויי ההצלחה שלנו"
עשרות אלפי שנים של התפתחות פתאום עובדות לרעתנו?
למה בעצם זה קורה? הסיבה היא שהמוח שלנו התפתח במשך עשרות אלפי שנים, והוא כיום מורכב מכמה מוחות שונים, או אזורים שונים. העתיק שבהם, והחזק ביותר הוא המוח ההישרדותי. חלק זה של המוח עוצב במשך עשרות אלפי שנים, שברובן הגדול האדם היה נתון בסכנה קיומית יומיומית.
המוח ההישרדותי פיתח אינסטינקטים כמו "הילחם או ברח" (Fight or Flight ) שמופעלים ברגע של סכנה אמיתית, נניח, אם פתאום נתקלנו בנמר.
בהופעת סכנה כזו מופרשים הורמונים שמייצרים סטרס, מעלים דופק, מנתבים דם לגפיים לצורך לחימה או בריחה ומעבירים את השליטה לאוטומט, לאינסטינקטים. זה מנגנון מצוין. כשפוגשים נמר. פעם בשבוע או שבועיים…
היום אנחנו לא מתמודדים עם כאלה סכנות, אנחנו כבר לא פוגשים נמרים ברחוב, אך המנגנון נשאר. הוא מופעל כשאנחנו מסתכלים על מצב חשבון הבנק, כשאנחנו מקבלים משימה גדולה בעבודה, כשיש לנו ויכוח עם בן או בת הזוג או כשהילדים שוב הוציאו אותנו מדעתנו. המקרים האלה קורים מספר פעמים בכל יום, הרבה יותר ממה שהגוף, או המוח שלנו אמורים להכיל.
אחד הטריגרים להפעלת האינסטינקטים האלה ולתגובת השרשרת נוצרת בעקבותיהם, הם אותם חבלנים תודעתיים.
רוצים לגלות מה החבלנים שלכם? היכנסו לשאלון
איך זה קשור להצלחה? הכירו את החבלן הראשי
"אני קורא לו החבלן הראשי, או ראש הכנופייה" מסביר סינגולדה בחיוך "מדובר בחבלן שנקרא השופט. את מי הוא שופט? אותנו, את ההתנהגות שלנו, את ההישגים שלנו, את ההצלחות שלנו ובעיקר את הכישלונות שלנו, ויש לו תמיד אותו גזר דין – אנחנו לא מספיק טובים."
סינגולדה מסביר את הקשר בין 'החבלן השופט' לבין הצלחה: "ברוב המקרים, השופט ישתק אותנו, יגרום לנו לעשות פחות, ימנע מאיתנו הצלחה. אז איך יש כאלה שבכל זאת הצליחו? אלה אותם האנשים שאצלם השופט תמיד דוחף אותם לעשות יותר, להיות יותר טובים, להספיק יותר, להרוויח יותר, להתקדם יותר".
אז זה טוב לא?
"לא ממש. כלומר, התוצאה הסופית אולי נראית אטרקטיבית – כסף, מעמד, הצלחה, אך המחיר בדרך הוא כבד מאד. הוא מתבטא בסטרס תמידי, בביקורת עצמית בלתי פוסקת, בנזק בריאותי, ביצירת סביבה רעילה, רגשות שליליים של פחד, אשמה, כעס והלקאה עצמית. פעמים רבות מתקשים לשמור על התא המשפחתי, על חברות אמיתית, והכי גרוע: לא מצליחים להיות מאושרים, כי לא משנה מה השגנו, השופט אף פעם לא ייתן לנו לשמוח מזה אלא תמיד יבליט את החוסרים, הכישלונות והיעדים הלא מושגים".
אז להצליח זה רע, יש לזה מחיר כבד.
"ממש לא" הוא ממהר להבהיר. לפי סינגולדה, כל פעם ש"השופט" מרים את הראש, הוא מפעיל את אותם אינסטינקטים הרסניים שמתקשרים אצלנו במוח לסכנה והם אלה שגורמים למחיר הגבוה שאנחנו משלמים. כלומר, לא ההצלחה היא זו שגובה את המחיר, וגם לא הדרך אליה, אלה החבלנים שגובים מאיתנו את מחיר, והם יגבו אותו גם אם נצליח, וגם אם לא. אבל חכו, יש פתרון!
הפיתרון – אינטליגנציה חיובית
"נראה לי שזה הזמן להגיד שיש מה לעשות בנדון" אומר סינגולדה כשהוא רואה את הפרצופים המודאגים סביבו. "החבלנים הם לא גזרת גורל, אפשר להתמודד איתם, לרסן אותם ולשלוט בהם, לצמצם למינימום את הפעולה שלהם ואז אפשר להצליח וגם להיות מאושרים, לפרוץ את הגבולות הנוכחיים, לחיות באורח חיים חיובי ולהמשיך להתקדם בלי לשלם מחירים כל כך כבדים".
זה נשמע כמו תהליך מורכב של שנים…
"אבל זה לא" מפתיע סינגולדה. "זה היופי בשיטה של אינטליגנציה חיובית, היא מותאמת לתקופה שלנו, לאנשים עסוקים, שלא יכולים להקדיש שעתיים ביום למדיטציה או לצמצם בחצי את שעות העבודה שלהם אפילו שהם יודעים שזה יעשה להם טוב. מדובר על תהליכים של כמה דקות, גג 15 דקות ביום, ותוצאות שאפשר לראות כמעט באופן מיידי".
"מספיק 15 דקות תרגול ביום והתוצאה מפתיעה"
מה היא אינטליגנציה חיובית?
המקור של השיטה הוא ברב מכר שנקרא (במפתיע…) "אינטליגנציה חיובית" ונכתב ע"י שירזאד צ'אמין חוקר מוח מסטנפורד ובעבר ראש ארגון המאמנים הגדול בעולם. השיטה נשענת על מחקרים פורצי דרך בתחומי מדעי המוח, ייעוץ ארגוני ופסיכולוגיה חיובית.
במשפט אחד: אינטליגנציה חיובית בוחנת האם התודעה שלכם משרתת אתכם או פועלת נגדכם.
הסוד האמיתי של השיטה הוא ההבנה שלמוח שלנו יש התנגדות מובנית לשינוי, גם אם בפועל השינוי הזה טוב לנו. לכן צריך להבין למה אנחנו לא מצליחים להטמיע או להתמיד בשינויים בחיים, גם אם הם עושים לנו טוב.
זו היא כמובן עבודה של החבלנים, ובשיטה של אינטליגנציה חיובית אנחנו קודם כל לומדים להכיר ולזהות את החבלנים שלנו, ואז להתמודד איתם, לרסן אותם ולשלוט בהם.
mental fitness – ככה זה עובד בפועל
את היישום של שיטת אינטליגנציה חיובית אפשר למצוא בתוכנית מנטל פיטנס אותה מעביר גבי סינגולדה.
התוכנית היא חלק מתהליך ליווי אישי ונרחב, והיא כוללת אבחון עצמי מעמיק של החבלנים, שמהווה את הבסיס לכל המשך העבודה, תרגול יומי עם אפליקציה ייעודית, ליווי אישי של גבי במהלך 6 שבועות, ותמיכה לאורך כל התהליך לפי הצורך.
הגישה היא גישה קו-אקטיבית – באים לעבוד יחד. "אל תבואו אליי אם אתם מחפשים מישהו לקשקש איתו ולספר לו על הצרות שלכם, זה לא המקצוע הזה" מתבדח גבי "תבואו אם אתם מוכנים לעבוד ביחד ולטפל בחבלנים שלכם כדי שתשיגו את המטרות שלכם".
למי מתאים הליווי?
בא לנו להגיד "לכולם" כי אנחנו ממש חושבים שכל אחד צריך לטפל בחבלנים שלו ולחיות יותר טוב, אבל הליווי של גבי מתמקד כמו שאמרנו בעבודה, הוא מתאים למי שמזהה קושי להתקדם ולהצליח או לחלופין מי שהקריירה שלו הגיעה לנקודת מפנה והוא רוצה לנצל את ההזדמנות, להציב ולהגשים מטרות, מי שמרגיש שהלחץ והסטרס גובים מחיר כבד מידי או מי שמרגיש שהוא לא מאושר כמו שהוא צריך להיות. או מישהי, כמובן.
לסיכום – מחיר ההצלחה הוא לא מה שחשבנו
המחיר הוא בכלל לא של ההצלחה, אלא של "השופט" שיושב לנו בראש וגובה מחיר כבד ברגשות שליליים על כל פעולה. החדשות הטובות הן שבשופט הזה אפשר לטפל, ולגרום לו להפסיק לחבל, וזה בדיוק התהליך שאפשר לעבור עם גבי סינגולדה במנטל פיטנס.
גבי, משפט השראה לסיום? "בטח, נסו לחשוב על הדברים בסדר הזה: אתם לא צריכים להצליח ולהרוויח הרבה כדי להיות מאושרים, ( אתם לא תהיו מאושרים רק כשתגיעו להצלחה) אלא להיפך – אם תהיו מאושרים תוכלו להצליח ולהרוויח אפילו יותר!"