כשמתפרסמים ביטויים מכפישים כנגד אדם אחר (ההגדרה בחוק היא גם אדם בשר ודם וגם תאגיד) וכאשר מדובר בתוכן מכפיש ופוגעני שיש בו כדי לבזות ולהשפיל (בכתב, בעל פה, בטקסט, בהקלטה או בכל דרך אחרת), קמה לכאורה עילה להגשת תביעת לשון הרע. חשוב לציין שקיימים מצבים שהם לא צוין במפורש שמו של האדם, אם ניתן לזהות למי הפרסום התכוון מנסיבות חיצוניות או באופן משתמע מהפרסום, אפשר להגיש תביעת דיבה מכוח אותו פרסום.
מה יכול להיחשב כלשון הרע?
פוסטים שהתפרסמו ברשתות החברתיות, פרסום תמונות משפילות באינטרנט, פרסום סרטונים חושפניים, הפצת הודעות דוא"ל או הודעות פרטיות פוגעניים שעלולים לפגוע באדם, בעסק או בחברה, לשון הרע בעל-פה בהקלטות, בתוכניות רדיו, כתבות מכפישות בעיתונות הכתובה או הדיגיטלית, ביטויים משפילים בתוכניות טלוויזיה, כולם יכולים בנסיבות מסוימות ליפול להגדרה של לשון הרע.
האם יש אלטרנטיבות להגשת תביעה בלשון הרע?
ישנם מצבים שבהם, כדאי לשגר למפרסם התראה לפני תביעת לשון הרע, היתרון הגדול בהגשת מכתב התראה בטרם הגשת תביעת לשון הרע, הוא היכולת לקבל התנצלות של המפרסם וחזרה מהדברים שנאמרו, ובמקרים מסוימים גם פיצוי כספי בזמן קצר יחסית.
כדי להגיש תביעת לשון הרע יש לאסוף ולתעד את כל הפרסומים המכפישים בזמן אמת כולל תאריכים, לתעד את התפוצה של הפרסום המכפיש ובמקרים שבהם לשון הרע נאמרה בעל פה- לפנות לעדים ששמעו את ההכפשות בבקשה לתת עדות במשפט, רק לאחר איסוף הראיות, לרבות ראיות שמוכיחות שהפרסום אינו נכון, ניתן לגבש אסטרטגיה ולהגיש תביעה על לשון הרע.
איך בית המשפט קובע מה נחשב לשון הרע?
בשעת הדיון בבית המשפט, שופט יכול לקבוע כי פרסומים מסוימים נחשבים לשון הרע, כשמדובר בביטויים מכפישים במיוחד המייחסים לאדם תכונות התנהגות בזויות, כשהתובע מוכיח שאין כל אמת בפרסומים ומדובר בשקרים, כשניתן לזהות כוונת זדון בפרסומים, זאת אומרת כשהפרסומים נעשו במטרה לפגוע להזיק ולהרע לנפגע.
יש מקרים שבהם הפרסומים נעשו בתום לב מבלי שהייתה כוונה לפגוע, או כשהנתבע שפרסם לא ידע בכלל כי קיים נפגע מהפרסום. למשל: כשמדובר בהבעת דעה על האדם שנפגע, כל עוד הדעה מבוססת על עובדות קיימות, וכשהפרסום לא חרג מהסביר.
איך לפעול במקרה שפרסמו עליכם לשון הרע?
במקרה שבו פגעו לכם בשם הטוב, הכפישו אתכם ברשתות החברתיות, בעיתונות או בכל דרך אחרת, מומלץ לפנות אל עו"ד מומחה העוסק בדיני לשון הרע שייתן לכם הסבר בנוגע לניהול ההליך מול הצד השני ומול בית המשפט. אם פגעו לכם בשם הטוב חשוב לפנות לאיש מקצוע שידע לתת את השירות הטוב ביותר. בעזרתו תוכלו להוכיח לפני בית המשפט כי נגרם לכם נזק בשל לשון הרע ולקבל פיצוי גבוה בגין הפגיעה.
איך לפעול במקרה שקיבלתם תביעת לשון הרע?
אם נתבעתם בלשון הרע, חשוב לבחור עורך דין לשון הרע, לגולל בפניו את הגרסה העובדתית ואת מסכת האירועים כפי שקרתה, להציג בפני עורך הדין את הראיות שמוכיחות שהפרסום היה אמת, או שבנסיבות העניין הייתה סיבה מספיק חשובה לבצע את הפרסום.
עורך דין לשון הרע ידע לפרוש בפני בית המשפט את כל ההגנות הרלוונטיות בכתב ההגנה ולטעון אותן בזמן הדיון המשפטי וכן להצביע על נסיבות שבגינן יש לדחות את התביעה במקרים מסוימים, או להצביע על נסיבות מקלות שעומדות לנתבע כדי לצמצם את הסיכון בו הוא מצוי ולהביא לסיום ההליך בעניינו בתשלום מינימלי ככל שניתן.
אם עולה הצורך לפנות לעורך דין לשון הרע, כדאי לבחור עורך דין בעל ניסיון בייצוג בתביעות לשון הרע בין עובד למעסיק, בתביעות לשון הרע בסכסוכי שכנים, בתביעות בגין פרסום ברשתות החברתיות, בתביעות נגד עובדי ציבור ונבחרי ציבור, בתביעות של בעלי מקצועות חופשיים (רו"ח,עו"ד, סוכני ביטוח, עיתונאים וכו') בתביעות לשון הרע בין מתחרים עסקיים ובתביעות לשון הרע בסכסוכי משפחה.
כדי להוכיח שפרסמו נגדכם לשון הרע ושבמסגרת הגשת התביעה אתם זכאים לפיצוי בגין הפגיעה בשם הטוב, או כדי להוכיח שעומדות לכם הגנות חזקות בלשון הרע ויש לדחות את התביעה שהוגשה נגדכם, צריך לפנות למשפטן מנוסה ומקצועי שינהל את ההליך בצורה הטובה ביותר וידע לייצג את האינטרסים והטענות שלכם בצורה הפשוטה והמדויקת ביותר בפני בית המשפט.
ליצירת קשר עם משרד עו"ד אביתר כהן לחצו כאן >>