למה העולם הולך לעבר השקעות אלטרנטיביות?

השקעה אלטרנטיבית, כשמה כן היא, כאלטרנטיבה להשקעה הקונבנציונלית בשוק המניות ואגרות החוב. בשונה מהשקעות אלה, התנודתיות בהן כמעט שלא קיימת. למעשה הן כמעט שלא יורדות, או שבכלל לא. אז איך זה ייתכן?

בתפקידי השונים כיועץ השקעות בעבר וכיום כמנהל תיקים וסוכן ביטוח פנסיוני, תמיד הייתי חלק מהדיון איפה עדיף להשקיע – בנדל"ן או בשוק ההון.
מצדדי הנדל"ן תמיד נתנו דוגמאות חיות של אנשים שהרוויחו אחוזים ניכרים מהשקעה כזאת ולעומתם, אנשי שוק ההון הראו גרפים איך לאורך שנים מדדי המניות הביסו את מדדי מחירי הדירות.
טיעון נוסף שהייתי כנציג ההשקעות בשוק ההון מעלה בפני אנשי הנדל"ן הוא נושא הנזילות. "אם יש לך מיליון שקלים ותרצה פתאום 100,000 מתוכם כדי להחליף רכב, מה תעשה? תמכור קיר מתוך הבית? בתיק נזיל, הכסף תוך יום אצלך בחשבון".

טיעון חזק מאוד של אנשי הנדל"ן הוא שבניגוד למשקיעים בשוק ההון שחווים על בשרם תנודתיות רבה במהלך תקופת ההשקעה, אצלם אין תנודתיות וזה טיעון משמעותי ביותר.
רוב המשקיעים בשוק ההון זוכרים את הטלטלה הרגשית שעברו בשנה כמו 2022 שם חווינו ירידות משמעותיות גם באפיק האג"ח (אגרות החוב) שנחשב סולידי, בגלל עליית הריבית.
את האתגר הזה, פותרות ההשקעות האלטרנטיביות.

השקעה אלטרנטיבית, כשמה כן היא, כאלטרנטיבה להשקעה הקונבנציונלית בשוק המניות ואגרות החוב – לא משנה אם ברכישה ישירה, דרך קרנות נאמנות, פוליסות חיסכון או קופות גמל.
להשקעות אלה אין מתאם לשוק ההון והתנודתיות בהן (שינוי תכוף בין עליות וירידות) כמעט שלא יורדת. למעשה הן כמעט שלא יורדו, או שבכלל לא. איך זה ייתכן?

השקעות אלטרנטיביות הן בעיקר באפיקי החוב, כלומר המשקיע מצטרף לקרן פרטית שנותנת הלוואות לעסקים, לנדל"ן או לאנשים פרטיים. תמורת ההלוואות האלה הקרנות מקבלות ריבית, שהמשקיע נהנה ממנה. הריבית היא בד"כ צפויה מראש ולכן התשואה היא קבועה ומאחר שההלוואות האלה לא נסחרות בשוק ההון, אין תנודתיות בתיק. אם בעבר השקעות אלה היו פתוחות רק למשקיעים כשירים עם הון של 8 מיליון שקלים ומעלה, כיום הן נגישות לכל מי שצבר 500,000 שקלים ומעלה. ההשקעה בד"כ כוללת וויתור על נזילות לתקופה מסוימת, שיכולה לנוע בין שנה לחמש שנים, אך כיום יש יותר ויותר פתרונות גם למי שצריך שכספו יישאר נזיל.

היתרון היחסי שלי, כמי שמחזיק בשני רישיונות פיננסיים – סוכן ביטוח פנסיוני ומנהל תיקים שאני יודע להסתכל על מכלול הנכסים: כספים נזילים וגם קופות גמל וקרנות השתלמות נזילות ויש באפשרותי לנתב את הלקוח לאפיק ההשקעה הנכון לו מבחינת המס – לדוגמא, קרן השתלמות לעצמאים או קופת גמל לפי תיקון 190, שניתן לרכוש בתוכן את הקרנות האלטרנטיביות.

לאיזו תשואה ניתן לצפות?

זה משהו שניתן לומר רק במסגרת הליך שיווק השקעות, אך אני כן יכול לומר, שעפ"י רוב מדובר בתשואות גבוהות יותר (ולעיתים משמעותית) מאלה שאתם מכירים מאפיקי השקעה אחרים ובטח מהפיקדונות הבנקאיים.

האם יש סיכון?
כמו בכל דבר בהשקעות וגם בחיים, וודאי שיש. לעולם אל תתפתו למי שמבטיח לכם השקעה ללא סיכון. גם בפיקדון בבנק יש סיכון, נכון שהוא נמוך מאוד, אך עדיין קיים. הבנק הוא עסק מסחרי ולא ממשלתי ובנוסף, קיים סיכון של שחיקת הכסף (אינפלציה), במידה שהפיקדון שקלי ולא צמוד. הסיכון בהשקעות אלה נמוך משמעותית מזה שקיים בהשקעות באפיקים אחרים – שוק ההון ונדל"ן ומנוהל בקפידה. ככל שסכום ההשקעה גדול יותר, יש באפשרותי להציע מספר קרנות אלטרנטיביות, מה שמפחית עוד יותר את הסיכון היחסי.

*לרפאל חביב שני רישיונות פיננסיים: סוכן ביטוח פנסיוני מטעם משרד האוצר ומנהל תיקים מטעם רשות ניירות ערך. כמו כן, הנו בעל תואר ראשון בכלכלה בהצטיינות מהאוניברסיטה הפתוחה ותואר שני (MBA) במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. לחביב 16 שנות ניסיון בתעשייה הפיננסית במגוון תפקידים.

ליצירת קשר עם רפאל חביב: