הובלת שינוי בארגונים – ייעוץ וליווי עסקי לארגונים וחברות

אבי צור

אבי צור – מנכ"ל ובעלים של "תנופה" ליווי וייעוץ עסקי-ארגוני לחברות

בהתליך גדילה והתרחבות של כל עסק עולות לא מעט תהיות של המייסדים כיצד הכי נכון לפעול.
כל שלב בצמיחה טומן בחובו אתגר אחר אותו צריך לפתור על מנת שהחברה תוכל להמשיך ולגדול ולשרת את לקוחותיה, לארגונים שונים צרכים שונים וייעוץ עסקי ממוקד יכול לסייע בהכרת צרכי העסק והבאת פתרונות רוחביים החל מניהול וטיפוח מנהלים ועד ייעוץ כלכלי או שיווקי.

לצורך הכנת הכתבה בקשנו מאבי צור, מנכ"ל ובעלים של "תנופה" להסביר לנו יותר על ליווי עסקי בעולם דינאמי ועל מודל העבודה שלו.

ליווי עסקי בעולם דינאמי

בעולם הדינמי בו אנו חיים יש להתייחס לשינוי ארגוני כתהליך טבעי וחיובי שמטרתו להתאים את הארגון לשינויים החיצוניים והפנימיים שמתרחשים מסביבנו, לשם הגשמת הפוטנציאל הטמון בארגון.

אחד המודלים המקובלים בהובלת שינוי הינו מודל 8 השלבים של ג'ון קוטר:Kotter 2012:

  1. יצירת דחיפות לשינוי
  2. יצירת קואליציה רחבה
  3. פיתוח החזון, האסטרטגיה ותוכנית פעולה לשינוי
  4. תקשור והטמעת החזון
  5. העצמת עובדים לנהוג בהתאם לחזון השינוי והסרת מכשולים
  6. יצירת ניצחונות קטנים ותקשורם
  7. התמדה וניהול עקבי של השינוי
  8. מיסוד השינוי בתהליכי העבודה ובתרבות הארגונית.

האם תהליך קבלת ההחלטות בארגון אכן מבוצע באופן רציונאלי?

כמנהל בכיר שהצמיח חברות וכיועץ ארגוני, שמתי לב לעובדה שלעיתים תהליך קבלת ההחלטות, שקודם להובלת השינוי, איננו נעשה באופן רציונלי.
אנו נוטים לראות את עצמנו כמי שמפעילים חשיבה לוגית בתהליך קבלת ההחלטות, אבל מחקרים מראים שבתקופות שבהם קיים לחץ ארגוני שמצריך קבלת החלטות ולעתים מצריך שינויים ארגוניים, אנו פועלים באופן מוטה פסיכולוגית במה שמוכר לרבים כ"ראיית מנהרה" (Tunnel Vision)- התמקדות בכיוון  מסוים אחד ונטייה לאושש את הכיוון ולהתעלם מאיתותים סותרים.
הטיה זאת יכולה להתרחש גם במצבים שאינם קיצוניים ולגרום לראיה לקויה של המציאות.

 

ייעוץ/ליווי ארגוני – מה צריך לדעת

יעוץ ארגוני חיצוני עשוי לסייע ביישום של תהליכי החשיבה הלוגיים הנדרשים לפני הובלת השינוי, אשר לעיתים מנוגדים לאינטואיציה והתחושות שלנו:

  1. לוודא שאספנו את כל העובדות והנתונים הנדרשים לטובת קבלת ההחלטה. מרבית הנתונים קיימים בארגון ואת החלק הנותר ניתן לאסוף בד"כ מהסביבה העסקית המשפיעה(סביבת המטלה).
  2. ניתוח הנתונים לטובת אבחון ארגוני. ניתן למשל להשתמש במודל שש הקופסאות של וייסבורד((Weisbord 1978. המודל מתמצת את כל מערכות הארגון לששה מימדים בלבד, מייצר קשר סיבתי ביניהם ומפשט את הבנת הארגון. המודל מאפשר אבחון זריז ופשוט ויעיל במצבים שאינם סופר מורכבים.
  3. בחינת חלופות על פני מספר פרמטרים שנבחרו כגון: רמת הסיכון, משאבים נדרשים וכדומה. ניתן לייצר מודל שמכמת את כל הפרמטרים בעזרת משקולות.
  4. תכנון מהלך השינוי תוך התמקדות בנקודות תורפה או חוזקות למינוף. לדוגמא, חשוב לזהות קבוצות כוח בארגון. על פי מחקר שנעשה(Galinsky Rucker& Magee 2015 ) קבוצות כוח נוטות להתנגד להשפעות חיצוניות ומונעות להשגת מטרות פנימיות והכרה כקבוצת השפעה. הבנת המניעים של הקבוצות יאפשר יצירת קואליציות לטובת המהלך.
  5. התהליך היעוצי במהלך השינוי יכול להיעזר ב"מודל הספירלה" על מנת להתמקד ביחידות בעייתיות ולחבר אותם לתוך תהליך השינוי. הנחת העבודה הינה שיש לנטר ולפעול בהדרגה בכל יחידות הארגון, מכיוון שקיימת השפעה הדדית בין היחידות השונות.
  6. יש לכמת מראש את הצלחת השינוי, לקבוע מדדים ויעדים ברי מדידה שמכסים את כל מימדי השינוי ולקבע את "נקודת האפס" כבסיס למדידת הצלחה של תהליך השינוי.

 

לסיכום: שינוי בארגונים הינו מהלך חיובי וטבעי בתקופה של VUCA, בה אנו חיים. בעזרת תהליך שינוי מוצלח נשפר את סיכויי הארגון להתייעל ולמקסם תוצאות. בתהליך השינוי ישנם סיכונים אותם ניתן למזער, בעזרת תהליך קדם לביצוע השינוי וניהול מבוקר של תהליך השינוי. מומלץ להיעזר במומחי שינוי שימנעו ראיית מנהרה ויסייעו בתהליך התכנון והביצוע.

אבי צור הינו בעל תואר ראשון בהנדסה מטעם הטכניון , תואר שני במנהל עסקים ותואר שני נוסף בפיתוח ארגונים. אבי הוביל תהליכי שינוי בארגונים גדולים במגוון ענפים במשק כמנהל בכיר וכמנכ"ל.

רוצה להגשים את הפוטנציאל הטמון בארגון?

מתאים לארגונים וחברות מעל 20 עובדים