כדי להבין יותר את משמעותו של פרוטוקול הטיפול בטראומות ובחרדות נפגשנו עם תמי ילין ועם אפרת שמר, מייסדות ובעלים של בית הספר NLPPLUS הנחשב לטוב ביותר בארץ בתחום ה-NLP.
תמי ואפרת מטפלות NLP מהראשונות בארץ, והן מטפלות פעילות מזה שני עשורים ויותר, מה שמאפשר להן להביא ניסיון עצום אל הכשרת המטפלים שלהן.
הן מלמדות את פרוטוקול הטראומה מזה 15 שנים ורואות אותו מעיר לחיים קליניקות של מטפלים שכבר כמעט התייאשו מלמלא את הקליניקות שלהם.
הן הוכשרו בחו"ל אצל הטובים ביותר בתחום ובית הספר שלהן נהנה מהסמכה בינלאומית כפולה ויוקרתית, גם מטעם NLPU בית הספר המקורי ל-NLP בקליפורניה, וגם מטעם ABNLP, איגוד ה-NLP האמריקאי.
תמי ואפרת מעידות על עצמן כי הן מחוברות כמעט כמו אדם אחד והקשר ביניהן הוא חלק מהעוצמה של מרכז NLPPLUS "שאיגד סביבנו אוסף של אנשים טובים ונפלאים בקשרים עמוקים לכל החיים, כמו משפחה, וזה מעגל שהולך ומתרחב ככל שהוא מתחזק ומעמיק.
התשוקה שלנו היא להבין את עצמנו ובכך לתת לכל האנשים כלים להבין את עצמם. עם השנים הפכנו לגוף אנשים עם ניסיון טיפולי עצום, אנחנו הכי טובים בארץ בהכשרת מטפלים, לאף אחד אין את מה שלנו יש."
אז תמי ואפרת, מה בעצם אנחנו צריכים לדעת כדי להבין איך נוצרות בעיות של אנשים?
"ששום דבר לא פועל בחלל ריק.
כל מה שאנחנו מסוגלים לייצר, כל תגובה הכי קטנה שלנו, כל מחשבה או רגש, הם תוצאה של מה ש'למדנו' מאז שנוצרנו.
כל מה שלמדנו שמור במוח שלנו, וככל שהלמידה ותיקה יותר ומגיעה מהילדות המוקדמת, או מתוך אירוע מסכן חיים, כך הרגש, המחשבה והתגובה שהיא מייצרת מהירות ואוטומטיות יותר.
ככל שהתגובה היא אוטומטית ומהירה יותר, כך קשה 'לתפוס' אותה ולפרק אותה. אלה תגובות כגון חרדה, התקפי חרדה, פלאשים פוסט טראומטיים, מחשבות טורדניות וכפייתיות.
הרבה מדי מטפלים חוששים מטיפול בתופעות הללו כי הן מגיעות בעוצמה ומחסלות את יכולתו של המטופל לתפקד למשך זמן בין מספר רגעים לרוב שעות היום."
זה בעצם אומר שאלה תגובות מהירות מדי? אפשר באמת לשנות תגובות אוטומטיות כאלה?
לכולנו חלקים שמופעלים בנו במהירות רבה ומייצרים תגובות הגנתיות שמחלקן אנו סובלים מאד.
כולנו. נהג משאית, פרופסור באוניברסיטה, מורה בבית הספר, מעצבת אופנה מצליחה. כולנו.
וכן, ניתן לשנות את התגובות הללו ולהחליפן בתגובות רצויות יותר. רגשית, מנטאלית והתנהגותית. רק צריך לדעת איך בדיוק עושים את זה.
מטבע הדברים התגובות האוטומטיות המהירות הללו נוצרו על מנת להיות חסינות-שינוי, כדי שנוכל להתקדם במהירות ובבטיחות בדרכי חיינו ולא להתלבט על כל דבר קטן. לכן קשה להחליפן בהחלטה מודעת, או בכפיית התנהגות אחרת על עצמנו. קשה להשיג את המהירות של האוטומט והוא תמיד ישיג את כל התחליפים שנייצר לו באופן מודע. לכן צריך לעבוד ישירות עם הדפוסים המהירים ו'לתכנת' אותם מחדש. במילים אחרות 'תירגעי!! את לא בתאונת דרכים עכשיו ואת לא באוטו בכלל!!' אלה דברים שאפשר להגיד מהבוקר עד הערב לאדם בהתקף פאניקה וזה לא יעזור בכלום."
גם תגובות קשות של חרדה או פוסט-טראומה?
"לגמרי. ולא רק זה, אלא שתגובות החרדה והפוסט טראומה הן הקלות ביותר לשינוי.
אנשים חושבים שהכי קשה לטפל בחרדות או בטראומה, כי אנחנו תמיד קשובים לתוכן של הדברים. אם התוכן קשה, טבעי שנחשוב שקשה לשנות אותו. אבל כשמסתכלים על הדפוס של תגובת פחד, הוא פשוט מאד וקל ממש לשנותו.
זה מאד הגיוני. כדי לייצר תגובת פחד במהירות, אי אפשר להשתמש בדפוס מורכב מדי. זו צריכה להיות נוסחה פשוטה של טריגר-תגובה, ונוסחאות כאלה קל לשבש במוח, אם יודעים איך לעבוד נכון ובאחריות".
אז מה בעצם לומדים מטפלים ומאמנים אצלכם כדי לעבוד נכון כמו שאמרתן?
"המטפלים והמאמנים שלנו לומדים את הקוד הפשוט של המוח.
החושים שלנו קולטים את הסביבה ורושמים אותה במוח. הרישומים הם תמיד משהו שניתן לראות, לשמוע, לחוש, להריח או לטעום ושילובים ביניהם. כשהחושים קולטים משהו, המוח מפרש אותו על פי גודלו, מרחקו, מהירותו, צבעוניותו, קולניותו, הטמפרטורה שלו וכד' ועל פי אלה מקטלגים אותו ברמות שונות של מסוכנות.
ככל שמשהו הוא מהיר יותר, גדול יותר וקרוב יותר כך המוח מחשיב אותו כבעל פוטנציאל סכנה. כאשר אנו משנים במוח את אופן הקליטה של החושים, הוא באופן אוטומטי ישנה גם את קיטלוג הסכנה ואת התגובה כלפיו.
אז מה עושים כשיודעים את שפת הקוד הזו?
"כשיודעים איך לעבוד באופן מדויק עם שפת הקוד, ניתן לקודד מחדש במוח כל תגובה. אפילו תגובות חרדה עמוקות.
אם לא נדע לזהות את הקוד הרלוונטי לתגובה הבעייתית ולתכנת אותו מחדש כמו שצריך, הלקוחות שבאים אלינו לקליניקה ימשיכו להיות מתוסכלים ולחוות כישלונות.
תוכניות הלימוד שלנו מבוססות על עיקרון ההכשרה היעילה. אנחנו כאן כדי לחסוך לכל מי שרוצה לעזור לאנשים את הדרך הארוכה של ניסוי וטעיה, את דרכי העבודה הפחות יעילות שלא תמיד עובדות. אנחנו מלמדות את מה שתמיד עובד אצלנו בקליניקות ומייצרות בזמן קצר יחסית, שנה, מטפלים שמצליחים להתפרנס נהדר מהמקצוע שרכשו אצלנו."
אז ההכשרה שלכן מתאימה רק לבעלי מקצועות התרפיה?
תמי ואפרת מרצינות, "אצלנו כל התלמידים שווים. אנשי מקצוע מכל הסוגים וגם אנשים שהם מטפלים טבעיים ויודעים ליצור קשר מהיר וטוב עם אנשים אבל לא תמיד יודעים מה לעשות הלאה. זה נכון לכולם, פגשנו אינספור מטפלים משיטות שונות שנאלמים דום אל מול התפרצות פוסט טראומטית או אל מול התקף חרדה. הגישה שלנו היא להעניק כלים טיפוליים נכונים ויעילים בכל מקום בו זקוקים להם.
אנחנו יכולות לספר לך בהקשר הזה שלימדנו את כלי הטיפול בטראומה בעוטף עזה. הלומדות בהכשרות שלנו שם היו מורות, גננות, יועצות ומנהלות בתי ספר. נכון, הן אינן מטפלות מקצועיות, אבל הן עם אחריות על אנשים ועם ידיים על אנשים. אז כדאי מאד שיהיו להן את הכלים הנכונים לעזור. הן אמרו לנו במהלך ההכשרה שבזמן האזעקות קורים דברים קשים ושאנשי הטיפול שאמורים לעזור בדרך כלל מגיעים מהמרכז וזמינותם בזמן אמת נמוכה. כשלימדנו אותן לעזור לאנשים שסביבן הן אמרו שזה היה משנה חיים עבורן. שזה חסד אמיתי לתת לאנשים הקלה בזמן אמת.
זה נכון גם לגבי כל מי שפתח קליניקה ומתפרנס מלעזור לאנשים לחיות חיים הרבה יותר טובים. כל המטפלים רוצים כלים יעילים וטובים על אמת. לא תיאוריות ולא גישות. פרוטוקול. מה עושים ומתי. איך עושים. בצורה בהירה ומדויקת."
אוקיי, ואם סיימתי את המסלול – מתחילים לעבוד מיד או שיש תקופת סטאז'?
"מתחילים לעבוד מיד. הסטאז' שלנו נעשה לאורך הקורס. פיתחנו שיטה מיוחדת של תמיכה מקסימלית בתלמידים חסרי ניסיון בזמן שהם עובדים עם אנשים. זה חסר תקדים שמייסדות בתי ספר לתרפיה יעניקו בעצמן ליווי מקצועי לכל התלמידים, אבל אצלנו זה ככה.
שברנו הרבה את הראש כדי שזה יצליח וכדי שנוכל לעשות את הליווי בעצמנו, מתוך ניסיון אמיתי של עשרות שנים שצברנו. והתוצאה מדברת בעד עצמה: מי שבא לטיפול אצל מי שלמד ב-NLPLUS, מקבל את חייו בחזרה. אין דרך אחרת. אנחנו לא מלמדות את הבערך. אנחנו מלמדות מה עושה שינוי ואיך לעשות שינוי, נקודה. כשמישהו סובל מבעיה קשה ומעיקה של שנים ומגיע לטיפול שפותר לו אותה במהירות ובקלות, הוא מפנה אל מי שעזר לו את כל העולם ואשתו. ככה זה עובד באמת."