מה עושים עם האנגלית? נושא כאוב מזה שנים שרק מתעצם ועולה לאחרונה לכותרות

נכון לשנת 2021, רק 42% מתלמידי ישראל ניגשים לבגרות של חמש יח"ל באנגלית. וגם מי שניגש, מתקשה בדיבור ובלנהל שיחה. הנתון הזה עוד יותר מטריד אחרי הסגרים והזומים הכיתתיים, כאשר המספרים צנחו עוד יותר. נפגשנו עם דניאלה אביב דה וינטר, הבעלים ויוצרת שיטת "אנגלית בדרך אחרת", והיה לה הרבה מה להגיד בנושא.

אנגלית

לא מדובר בבעיה של השנים האחרונות, כבר שנים שיש מחסור חמור במורים לאנגלית בבתי הספר. השיטה מיושנת וגם אלה שמרגישים ביטחון עם האנגלית שלהם, מדווחים שלמדו אותה מצפייה בטלוויזיה. בתי הספר בארץ מתקשים להתמודד עם הבעיה, כתוצאה מכך – תלמידים רבים נשארים מאחור. מי שלא הצליח לקלוט את בסיס השפה ביסודי מתייאש ולרוב לא מצליח להדביק את הפער. עם התפתחות עולם ההייטק והגלובליזציה  – התופעה הזו עלולה להפריע להתפתחות הקריירה של כל אחד וגם בצמיחה של המדינה.

אז מה אפשר לעשות?

בשביל לענות על השאלה, נפגשנו עם דניאלה אביב דה וינטר, הבעלים ויוצרת שיטת "אנגלית בדרך אחרת".
דניאלה לא לימדה אף פעם במסגרת מערכת החינוך, לא היתה אף פעם בתוך הקופסא, עבדה תמיד בשוק הפרטי והקימה את בית הספר העצמאי שלה כבר לפני גיל 30.

דניאלה מלמדת מזה כמעט 4 עשורים ילדים ומבוגרים בעיקר בקבוצות קטנותומתמחה בהוראה אנגלית לאנשים עם לקויות למידה בשיטה ייחודית ובעלת אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד .
תשוקתה ללמד, ומטרתה – שכל אחד ידע אנגלית למרות קשיי הלמידה, התסכול והכשלונות הקודמים, הם אלה אשר הביאו אותה להיות ייחודית בתחומה. כיום היא גם מנחה אחרים ללמד על פי שיטתה עם החומרים שהיא פיתחה.

איך את מסבירה את העובדה שרמת האנגלית בארץ נמוכה כל כך?

"מעבר למחסור החמור במורים, יש הרבה סיבות שבגללi ילדים לא מצליחים ללמוד אנגלית בבית הספר, בין אם בגלל סיבות סובייקטיביות כמו לקויות למידה שונות ובין אם בגלל סיבות אובייקטיביות כמו גודל הכיתות, מחסור במורים, תכנית לימודים לא מתקדמת ועוד.
לימוד אנגלית בבית הספר וההתקדמות בלמידה מושתתים ברובם על קריאה ופחות על דיבור. אם ילד לא מצליח ללמוד לקרוא, הוא מהר מאוד מאבד את הקשר עם הכיתה ועם חומר הלימוד, שם איקס גדול על אנגלית וזה ממשיך גם לגיל הבגרות. אם לא הייתה בעיית הקריאה, רוב המתקשים באנגלית פשוט לא היו מתקשים." היא מחייכת.

אז מה הפתרון? איך אפשר לצמצם את הפער?

"תראי, יש שני מקרים שצריך לדבר עליהם.
אם מדובר בילד שלא פגש אנגלית מימיו, קודם כל חשוב לוודא שהחיבור יהיה חיובי. להושיב ילד מול ספר ולהגיד לו תקרא – זה בחיים לא יעבוד. צריך לגשר בין התלמיד ובין השפה ומומלץ לעשות זאת בדרך בוגרת ולא ילדותית, דרך משחקים וספרים מתאימים.

אבל אם מדובר בילד או נער שכבר ניסה ונכשל וצריך 'להשלים פערים', צריך להסתכל על זה אחרת. מי שנכשל בעבר יגיע עם הרבה תסכול ואנטי. יש לי בערך 5 דקות לשכנע אותו שהוא מסוגל… שעכשיו בשיטה אחרת ובגישה אחרת הוא יתחבר לאנגלית, הוא ילמד טוב יותר, ויזכור את החומר בצורה טובה יותר, ואולי אפילו יאהב אותה."

כן, אבל מה אפשר לעשות בטווח הקצר? נניח ומגיע אלייך נער שצריך לגשת לבגרות עוד שנה…

"צריך להחליף דיסק. פשוט כך. לא להמשיך באותה שיטה. לא להמשיך עם אותם ספרי לימוד. מה שאני עושה הוא לבוא בגישות ושיטות אחרות. כל כך שונות, שגם כשאני מעבירה סדנאות למורים (בארץ ובחו"ל) אני כל הזמן מדגישה שצריך עכשיו לעשות את הדברים באופן שונה. לקויות למידה באנגלית נקראות גם learning differences ואם יש differences אז גם השיטה צריכה כבר להיות different ומותאמת לקשיים.
בין השמות ללקויות שפתיות זה גם language disorder. לכן אנחנו מגיעים בשיטה לוגית. עם order. כי איפה שיש disorder צריך להביא order.

ולשאלתך, במקרים של פערים גדולים לא מומלץ להתמודד או להתחרות עם החומר השוטף שנלמד בכיתה. המשימה הראשונה היא להראות לתלמיד שהוא יכול ומסוגל. שמה שהיה עד עכשיו לא יהיה יותר. מעכשיו יש שינוי. ומתחילים מההתחלה. בודקים מה הרמה של התלמיד היום ומתחילים משם. בלי קשר לרמת הכיתה ובלי קשר לציפיות המערכת. במשך אותה תקופה הילד לא משתתף פעיל בשיעורי האנגלית אבל מתקדם בחוברות העבודה של SoftEnglish. תקופה קצרה והכל מסתדר ואז אפשר אולי אפילו לחשוב על לעלות הקבצה."

אז תמיד צריך מורה פרטי? אין דרך אחרת לצמצם את הפער?

"ממש לא, אני לא מאמינה בזה. ילדים שמצמידים להם מורים פרטיים לומדים להיות תלותיים וחבל. כמובן הכל תלוי ברמה של הילד. אחרי הרבה שנות הוראה ופיתוח השיטה- השיטה היום סדורה בספרים, משחקים ומשחקים דיגיטליים שתומכים בלמידה. היום לא צריך אותי יותר, כל מורה יכול וגם הרבה הורים רוכשים את החומרים ומקדמים את הילדים בכוחות עצמם. לפעמים, ילדים בוגרים, שלא לדבר על מבוגרים, לומדים ומתרגלים לבד. אם זה לא מצליח, אז מחפשים מורה שילווה.
גם מי שמגיע אליי 'ברמת אפס'. אני מוכנה ללמד אותם וללוות אותם עד שהם מצמצמים פערים עם בית הספר, ואח"כ -הופ על הרגליים."

אני עדיין לא מבינה, מה בעצם ההבדל בין איך שאת מלמדת למה שלומדים בתיכון?

"תראי," היא צוחקת,  "האנגלית היא אותה האנגלית ואין הבדלים מהותיים בין החומר של בית הספר ובין החומר שלי.
ובכל זאת, בעיניי, הכל מתחיל ונגמר באיכות הלמידה, התחלתי לעבוד עם מבוגרים, אח"כ עברתי לילדים בגילאי 4-5, ואז גם לבני ובנות נוער, ולאורך כל הדרך פגשתי בהרבה אנשים עם לקויות למידה. השיטה שלי פותחה בדיוק בשבילם. הלימוד לא נעשה כמו תוכי, יש הרבה לוגיקה וחוקיות בשפה ואותה אנחנו מלמדים. יש לי מגוון של ספרים ומשחקים שעושים בדיוק את זה. התלמידים נהנים מהלמידה, ולא נעים לי להגיד אבל אלה שכבר ניסו- השיטה הזאת פותחת להם את העיניים ואת כל הסתימות שהיו להם, והופ- הכל ניפתח והכל זורם. תלמידים אוהבים לוגיקה. ברגע שהם מבינים את החוקיות של השפה, הם מצליחים להתמודד ביתר קלות ולהצליח ללמוד ולזכור את השפה."

 

באתר של דניאלה אפשר למצוא מגוון רחב של ספרים ומשחקים לכל הרמות והגילאים, לימוד קריאה לצעירים או לכאלה שפיספסו את התהליך, לימוד ותרגול הבנת הנקרא, לימוד ותרגול תבניות ואוצר מילים לאנגלית מדוברת. הכל לפי רמות בשיטה מובנית וסדורה, תבניתית וחזרתית.הכל מתאים ללימוד עצמאי או עם מורה פרטי ובמיוחד למתקשים ללמוד אנגלית.

 

דניאלה, משהו לסיום?

"החופש הגדול הוא זמן מצוין לצמצם פערים, פנו אלינו… נעזור לכם לבחור את הספרים המתאימים וצאו לדרך. מוטב עכשיו מאשר אחר כך."

לייעוץ עם דניאלה בכל נושא